Italská dobrota: špagety carbonara


Historie národního pokrmu

Å pagety, stejnÄ› jako příprava ostatních tÄ›stovin (pasty) pochází z Itálie a datuje se do období 2. svÄ›tové války. Vejce a slanina totiž byla běžnou souÄástí vÄ›tÅ¡iny domácností.

Pokud bychom “alla carbonara” pÅ™eložily, znamenalo by to: po uhlířsku.

Základ tohoto receptu spoÄívá ve Å¡pagetách uvaÅ™ených al dente, vajec a slaniny. Postupem Äasu se jednoduchý recept doplňoval například o Äesnek, smetanu nebo brokolici. Výjimkou není ani recept s moÅ™skými plody. 

zelenina

První zmínka o špagetách carbonara pochází už z roku 1837.

Základní recept na špagety carbonara

Budete potřebovat:

  • Å¡pagety
  • kvalitní slaninu (pancettu)
  • žloutky (nejlépe z domácích nebo bio vajec)
  • extra panenský olivový olej
  • parmezán
  • sůl
  • pepÅ™

Postup:

  • Å pagety uvaÅ™te (al dente) ve vroucí, hodnÄ› osolené vodÄ›.
  • Slaninu nakrájejte na kostiÄky a opeÄte na olivovém oleji na pánvi do zlatova.
  • Žloutky smíchejte s polovinou nastrouhaného parmezánu a opepÅ™ete.
  • PÅ™idejte pÅ™iměřené množství vody z hrnce s vařícími se Å¡pagetami.
  • UvaÅ™ené Å¡pagety promíchejte na pánvi s opeÄenou slaninou.
  • Zalijte žloutkovou smÄ›sí.
  • Odstavte z plotny a dobÅ™e promíchejte.
  • Nandejte na pÅ™ipravený talíř, posypte zbylým parmezánem, posypte na hrubo nastrouhaným pepÅ™em a podávejte.
  • PÅ™ejeme dobrou chuÅ¥.

Tip: místo parmezánu můžete použít sýr pecorino (ovÄí sýr).

I vegetariáni si přijdou na své

Jestliže masu příliÅ¡ neholdujete a vyznáváte vegetariánský životní styl, nemusíte zoufat. Místo slaniny můžete použít například artyÄoky nebo pórek. 

toust

Špagety carbonara a zdraví

Jak možná správnÄ› tušíte, Å¡pagety carbonara se neÅ™adí mezi nejzdravÄ›jší pokrmy. Jestliže jste v dietÄ› a pÅ™esto si chcete Å¡pagety carbonara vychutnat, vynechte smetanu a použijte kvalitní olivový olej a slaninu. Pokud si je nebudete dopřávat každý den, vaÅ¡i figuru tato dobrota rozhodnÄ› neohrozí.Â