Historie národnÃho pokrmu
Å pagety, stejnÄ› jako pÅ™Ãprava ostatnÃch tÄ›stovin (pasty) pocházà z Itálie a datuje se do obdobà 2. svÄ›tové války. Vejce a slanina totiž byla běžnou souÄástà vÄ›tÅ¡iny domácnostÃ.
Pokud bychom “alla carbonara” pÅ™eložily, znamenalo by to: po uhlÃÅ™sku.
Základ tohoto receptu spoÄÃvá ve Å¡pagetách uvaÅ™ených al dente, vajec a slaniny. Postupem Äasu se jednoduchý recept doplňoval napÅ™Ãklad o Äesnek, smetanu nebo brokolici. Výjimkou nenà ani recept s moÅ™skými plody.Â
Prvnà zmÃnka o Å¡pagetách carbonara pocházà už z roku 1837.
Základnà recept na špagety carbonara
Budete potřebovat:
- Å¡pagety
- kvalitnà slaninu (pancettu)
- žloutky (nejlépe z domácÃch nebo bio vajec)
- extra panenský olivový olej
- parmezán
- sůl
- pepÅ™
Postup:
- Å pagety uvaÅ™te (al dente) ve vroucÃ, hodnÄ› osolené vodÄ›.
- Slaninu nakrájejte na kostiÄky a opeÄte na olivovém oleji na pánvi do zlatova.
- Žloutky smÃchejte s polovinou nastrouhaného parmezánu a opepÅ™ete.
- PÅ™idejte pÅ™iměřené množstvà vody z hrnce s vaÅ™ÃcÃmi se Å¡pagetami.
- UvaÅ™ené Å¡pagety promÃchejte na pánvi s opeÄenou slaninou.
- Zalijte žloutkovou smÄ›sÃ.
- Odstavte z plotny a dobÅ™e promÃchejte.
- Nandejte na pÅ™ipravený talÃÅ™, posypte zbylým parmezánem, posypte na hrubo nastrouhaným pepÅ™em a podávejte.
- Přejeme dobrou chuť.
Tip: mÃsto parmezánu můžete použÃt sýr pecorino (ovÄà sýr).
I vegetariáni si přijdou na své
Jestliže masu pÅ™ÃliÅ¡ neholdujete a vyznáváte vegetariánský životnà styl, nemusÃte zoufat. MÃsto slaniny můžete použÃt napÅ™Ãklad artyÄoky nebo pórek.Â
Å pagety carbonara a zdravÃ
Jak možná správnÄ› tuÅ¡Ãte, Å¡pagety carbonara se neÅ™adà mezi nejzdravÄ›jÅ¡Ã pokrmy. Jestliže jste v dietÄ› a pÅ™esto si chcete Å¡pagety carbonara vychutnat, vynechte smetanu a použijte kvalitnà olivový olej a slaninu. Pokud si je nebudete dopřávat každý den, vaÅ¡i figuru tato dobrota rozhodnÄ› neohrozÃ.Â