Jaké vlastnosti musí mít mycí stůl


Asi není třeba říkat, že pískování není zrovna čistá práce. Je tedy pochopitelné, že výsledný produkt je potřeba také umýt. K tomu většinou slouží speciální mycí stůl. Ten však k tomu, aby ke svému účelu skutečně dobře sloužil, musí mít určité specifické vlastnosti.

Tou první z nich je samozřejmě nepromokavost. Musí být vyroben z hydrofobních materiálů, neboť bude prakticky konstantně smáčen. V žádném případě tedy nechceme, aby se do něj voda vsakovala. I to je důvod, proč nemůže být vyroben například ze dřeva – velmi brzy by zde došlo k rozvoji plísní a hniloby, což si rozhodně nemůžeme dovolit.

mycí stůl musí mít speciální povrch

Zároveň však musí být také dostatečně pevný. Musí totiž unést nejen váhu onoho předmětu, ale také vody, kterou bude onen výrobek umýván. A ta se může, zvláště u těch větších, vyšplhat celkem vysoko.

Také je potřeba zajistit odtok, kdy deska stolu je lehce nakloněna tak, aby z něj voda stékala, avšak zároveň aby na něj bylo možné položit věc, kterou budeme omývat, bez toho, že by sklouzla. Pokud by se tam totiž držela voda, pak by se i u voděodolných materiálů, jako je plast, mohlo projevit poškození.

vhodné je používat speciální přípravky

V neposlední řadě je pak důležité, aby jej bylo možné snadno čistit. Práce s pískem je špinavá, a jeho zrnka jsou dobrým brusným materiálem. Je tedy nutné, aby jim stůl odolal. Jistě, nebudou ani zdaleka pod takovým tlakem ani nebudou mít takovou rychlost, avšak při dlouhodobém používání se poškození může projevit poměrně snadno.

Není tedy divu, že se ani zdaleka nejedná o nejlevnější pomůcku, tedy alespoň pokud chceme mít ten skutečně profesionální. Jistě, lze jej nahradit mnoha způsoby, jen je potřeba uznat, že žádný z nich nebude tak dobrý a rozhodně ani nevydrží tak dlouho. To samozřejmě nevadí, pokud pískujeme pouze výjimečně. Avšak pokud tuto techniku používáme často, je dobré zvážit, zda by se nám investice do mycího stolu přeci jen nevyplatila.